Viime viikko oli yhtä paikasta toiseen juoksemista, lähinnä omien menojeni vuoksi. Viikon kruunasi sitten oikein mahtava päänsärky, joka ei tällä kertaa meinannut talttua sitten millään. Särkylääketokkurassa treenaamaankaan ei voitu mennä, koska mun pää ei yksin kertaisesti kestänyt mitään liikettä. Juostiin vain pitkin metsiä ja nautiskeltiin syksyn sateista. Perjantaina suunnattiin auton keula kohti Tamperetta tai no Ylöjärveä, edessä MH-luonnekuvauskoulutustusta. Pakkasin pojat mukaan, koska Julkujärven leirintäkeskus oli keskellä mahtavia ulkoilumaastoja ja majoituksen puolesta koirien mukaan otossa ei ollut ongelmaa.

MH:n tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuina. Meitä koulutettiin viikonloppuna B-toimihenkilön ominaisuuksiin, joihin kuuluu kaikkien muiden osa-aluiden lisäksi toimiminen aaveena ja etäleikkijänä. Aaveina olemisessa ei sinällään ole mitään hankalaa, mutta etäleikkijänä oleminen sen sijaan on varsin monimutkainen juttu. Tai no siltä se ainakin alkuunsa tuntuu. Siinä on niin paljon "liikkuvia osia" muistettavana ja kaikki liikkuminen ja puhuminen on määritelty hyvin tarkkaan. Koeta siinä sitten muistaa missä vaiheessa piti liikkua, niiata, heitellä lelua, syöksyä piiloon, olla hiljaa, puhua tai olla aktiivinen ja välillä passiivinen. Kaiken muun lisäksi muistettava, että ei saa tehdä liikkeitä niin, että koira kokee ne uhkaksi, yrittää vain olla epämääräinen hiippari. Jiihaa!  Hauskaa oli! Aaveilla Paavo pääsi testikoirakoksi, kun ryhmäläiset harjoittelivat. Oli todella mielenkiintoista nähdä Paavon reaktio aaveilla! Paavo on kuvattu epävirallisesti (ihan samalla periaatteella kun nyt, mutta silloin MH-luonnekuvaus ei ollut Kennelliiton hyväksymä) kaksi vuotta sitten keväällä. Silloin Paavon reaktio oli seuraavanlainen; Kontrolloi tilannetta syvällä murinalla, vähäinen agressioalue, aaveiden tullessa lähemmäksi pakenee enemmän kuin hihnan mitan. Jää ohjaajan taakse, ei pakene paikalta. Koira menee aaveiden luo vasta kun niiltä on riisuttu kaavut ja ohjaaja houkuttelee koiraa tulemaan aaveiden luo. Tällä kertaa Paavo reagoi seuraavasti; Seisoo ohjaajan sivulla ja ilmoittaa muutamalla haukulla lähenevästä uhkasta, ei agressiota, kontrolloi tilannetta seuraamalla aaveita, ei pakene eikä myöskään liiku eteen. Ei erityisen kiinnostunut aaveista, mutta pitää niitä silmällä. Menee aaveiden luo, kun ohjaaja siirtynyt muutaman askeleen kohti aaveita. Toteaa vaarattomaksi ja häntä alkaa heilumaan! Liekö ikä tehnyt tehtävänsä tässä osa-alueessa vai mikä, mutta reaktio oli varsin erilainen kun kaksi vuotta sitten. Väiski ei päässyt osallistumaan testikoirana, koska tarkoitus olisi kuvauttaa sekin ipana ensi vuoden aikana. Toivottavasti mahtuisimme mukaan ensi kevään Sprinkkujen kuvaukseen "muun rotuisena". Muutoin ulkoiltiin pitkin Julkujärven harjualueita, aamulla mentiin pitkät lenkit ja illalla paineltiin taas toisaalle. Kiva viikonloppu oli, vaikka tosin oli vähän väsynyt olo.

Eilen kuitenkin tokoiltiin herrasväen kanssa. Aiheena liikkeestä seisominen, paikkamakuu, luoksetulo, seuraaminen (Paavo) ja hyppy. Ensin oli vuorossa Paavå. (Liikkeet otettiin kahden liikkeen sessioissa ja koiran vaihto)

Liikkeestä seisominen; otettiin ensin ihan vaan seisomista liikkeestä niin, että minä peruuttelin ja pysäyttelin. Täpäkästi pysähtyi! Sitten liikkeeseen. Perusasento oli hyvä ja kontakti pysyi koko seuraamisen ajan. Pysähdys voisi olla vielä nopeampi. Sen mitä itse sivusilmällä seurasin, otti ehkä askeleen käskyn jälkeen. Vaikea nähdä, pitäisi olla avustaja tiiraamassa. Muuten oikein hyvä! Palkkausta vaihtelin ja loppuun otin kokonaisen liikkeen.

Paikkamakuu; Häiriö oli nolla, mutta silti pirulainen nousi kun kasvatin matkan liki 20 m. En tiedä kuvitteliko että harjoitellaan luoksetuloa, niin innolla ampaisi luo. Sinällään ihan mahti luoksetulo, mutta ei oikein toimi tässä liikkeessä. Muutama lyhyempi paikkamakuu ja pysyi hyvin, häntä tosin heilutti koko koiraa taas vaihteeksi, sekin tuo oman jännitysmomenttinsa tähän liikkeeseen. Tuntuu herra olevan sen verran intopiukkana! Loppuun pitkällä matkalla ja pysyi oikein hyvin, katse koko ajan minussa ei alkanut haistelemaan tai pyörittelemään päätään. Oikein täpäkkä! Häiriö treeniä tarvitaan nyt.

Luoksetulo; Tämä liike on parantunut huimasti! Luoksetulosta on selvästi tullut mieluisa liike, lopun perusasennossa on vielä parantamista (meinaa jäädä himpun vinoon), mutta vauhti on aivan huima!

Seuraaminen; Alkuun muutama liikkeelle lähtö ja palkka, käännös vasemmalle ja palkka. Sitten suora, käännös oikealle, täyskäännös ja käännös vasemmalle -> superpalkka ja homma paketissa! Mun makuun oikein hyvää seuraamista, tosin taas olisi ollut lisäsilmille käyttöä, että onko paikka hyvä. Häntä naputti koko ajan pohkeeseen, joten Pavenkin vire oli hyvä! Kontakti pysyi koko ajan ja mikä parasta, liike tehtiin koko ajan häntä heiluen! Voi kun sais tämän seuraamisen kisaankin.. niin että ei oma kooma vaikuttaisi koiraan.. Toive ajattelua..

Hyppy; Alkuun hyppy ja palkkaus lelulla. Lelu lensi kun käsky kävi ja Pave oli jo hyppäämässä. Sitten muutama hyppy ja seiso -käsky, vapautus seisomisesta ja palkka! Viimeiseksi koko liike. Oikein hyvin seisoi paikoillaan, ei tietoakaan etutassujen liikuttamisesta. Oikein hyvä!

Sitten Hilppa eli Väiski.

Liikkeestä seisominen; Väiskillä tämä liike on jotenkin unohtunut, joten stoppailin kädellä sivusta. Pysähtyi hyvin, varsinkin takapalkalla. Narupallot on POP! Lisää treeniä tähän siis.

Paikkamakuu; Paikkamakuussa otettiin maahanmenoja, niin että jäin seisomaan viereen joksikin aikaa. Palkkasin maahan ja vapautin. Otettiin tässä myös narupallo takapalkkana ja kylläpä asento muuttui silmissä. Takapalkalla matka noin 15 m ja aika ehkä noin minuutti. Vapautus pallolle ja ralli jatkui. Pysyi hyvin asennossa, ei lonkalle valumisia tai taaksepäin kuikuilua. Katse minussa, ei nuuskuttelua tms. Suoritus hyvä!

Luoksetulo; Väiskillä ei vauhdin kanssa ole ongelmia tässä liikkeessä. Vauhti on nimittäin kova! Palkkasin lelulla heittämällä taakse suoraan liikkeestä. Loppuun koko liike. Perusasento hieman väljä, mutta suora.

Hyppy; Samoin kun Pavella, hyppy -käsky ja liikkeen aikana pallo lensi. Oikein lennokas hyppy noin 1,5 m päähän esteestä. Loppuun koko liike, pysyy oikein hyvin paikoillaan kroppa jännittynyt kun kytsii jo narupalloa. Pysyy hyvin paikoillaan kun kävelen viereen ja vapautus.

Molemmilla oli oikein hyvä työskentelymotivaatio läpi treenien. Liekö viikon treenitauko tehnyt molemmille tehtävänsä. Pavella on kuukauden päästä toko kisat ja nyt olis toiveissa todellakin se onnistuminen. Paavo osaa liikkeet ihan pirun hyvin, mutta minun kisakooma tekee varmasti tepposensa taas.. kisanomaiset treenit kerran viikkoon?