Pitkä tauko kun viimeksi olen ehtinyt päivittelemään kuulumisa, mutta koetan tässä nyt kasata kaikki tärkeimmät. Viime aikoina on lähinnä kyllä lorvittu, ihan vaan omistajan "muiden" kiireiden takia. On kyllä ehditty treenimäänkin, tosin pikku pätkissä aina siellä täällä iltoja, mutta jotakin on kuitenkin tehty.

Aloitetaanpas tuoreimmasta ja Paavosta. Eilen käytiin Paavon kanssa Tampereen ryhmänäyttelyssä ja päivä oli oikein mukava. AVO-luokassa oli kaksi urosta, joista Pave siis toinen. Paavo sai oikein hyvän arvostelun sekä EH:n (erittäin hyvä) ollen "ryhmänsä" toinen. Tässäpä arvostelu;

Erittäin hyvätyyppinen vankka uros, jolla miellyttävä ilmeinen, mutta hieman raskas pää. Hyvä kaula ja ylälinja sekä luusto ja käpälät. Raajat voisivat olla hieman paremmin kulmautuneet. Hyvä turkki ja tasapainoiset liikkeet. Ihastuttava luonne. Tuomarina Merja Järnstedt

Tulokseen olin enemmän kuin tyytyväinen!! En osannut odottaa noinkin hyvää arvostelua saatikka tuota EH:ta. Paavo on kuitenkin sellainen tankki, ei se lihava ole vaan roteva ja jos sitä vertaa näihin muihin näyttelyuroksiin ero on huima. Mukavaa meillä oli ja se on mielestäni tärkeintä, Paavolle tuli todella positiivinen kokemus tuomarista ja osasi kyllä näyttää parhaimman puolensa. Muutenkin käyttäytyminen koira- / ihmisvilinässä oli todella mallikasta! Ei minkäänlaista tarvetta pullistella tai pörhistellä muille koirilla, nätisti seurasi ja rauhoittui häkkiin odotteluajaksi. Ai niin ja tästä tulikin mieleen! Paavon tavoitteisiin ensikesälle; Hyväksytty suoritus spanieleiden taipumuskokeesta -> http://www.spanieliliitto.fi/harrastukset/taipumuskoe.htm Paven osalta näyttelyissä ei aleta käymään mitenkään tavoitteellisesti, jos sattuu jokin lähellä oleva näyttely tai Väiskin kanssa yhtä aikaa oleva, niin miksipä sitä ei kehään veisi. Mutta näin näytelmien osalta.

Tokossa ollaan touhuttu seuraava viimeisen kahden viikon aikana;

Paikkamakuu; Menee rivakasti maahan käskystä, jää suoraan. Ei valu lonkalle, häntä edelleenkin vispaa hulluna. Luulen, että tuo hännän vispaus jää ajan myötä pois jahka vähän rauhottuu tuosta treenamisesta. Tähän asti Pave on ollut varsin intopiukkana yhdessä tekemisestä, mikä on kyllä enemmän kuin mukavaa mun mielestä. Olen poistunut jo max. 20 m päähän Paavosta. Pysyy hyvin maassa. Aikoja olen vaihdellut kymmenestä sekunnista n. minuuttiin, tosin useimmiten vielä tehdään ihan pienillä ajoilla. Poistun myös toisinaan Paavon sivulle tai teen puolikaaren Paavon edessä. Tässä liikkeessä ei tällä hetkellä näyttäisi olevan ongelmaa, seuraavaksi lähdetään kasvattamaan häiriötä. Nyt ollaan treenattu meidän parkkiksella autokatoksen vieressä, jossa häiriötä aiheuttaneet vain naapurin lapset ja autot.

Seuraaminen; Edelleen mielestäni OK (toki olisihan varmaankin hyvä kuulla jonkun toisen mielipide myös), välillä keskittyminen herpaantuu. Jos tämä liike otetaan treeneissä ensimmäisenä, virtaa on aivan liikaa, joten olen siirtänyt tämän harjoittelun toiseksi tai kolmanneksi liikkeeksi. Käännökset oikealle on OK, vasemmalle vielä hakusessa, koska Pave menee vähän hämilleen, että minnes se emäntä on nyt menossa kun päälle tulee -> lisää harjoitusta siis. Täyskäännöksissä jää vähän jälkeen, mutta koetan kirittää mukaan kehumalla, ainakin aluksi. Sanotaanko, että 4:stä täyskäännösharjoituksesta 2 on OK. Käännöksiin lisää treeniä siis seuraavaksi!

Liikkeestä seisominen; Edistystä on tapahtunut! Ei tarvitse enää niin vahvaa stoppia kädellä seisomiseen kun aiemmin. Toki vielä toisinaan pysäytän oikein kunnolla stopaten, mutta pienoista edistymistä on tapahtunut. Pystyn palaamaan viereen hyvin, ei viitettäkään istumisesta ilman lupaa. Vapautus seisonnasta. Seuraavaksi lähdetään vähentämään käsiapua pysäytyksessä.

Liikkeestä maahanmeno; Valuu maahan eli liikkeessä selvää epävarmuutta. Sainkin Eevalta hyvän neuvon tähän; vaihda maa -käsky sellaiseen jota käytetään vain tässä liikkeessä. Tarkoittaen nopeaa maahan tippumista, ei ensin istumaan ja siitä maahan menoa. Seuraavaksi mietintämyssyyn uusi käskysana, saanko pölliä teidän Käy -käskyn?

Luoksetulo; Matka max 10 m, vaihdellen alkaen muutamasta metristä. Tulee vauhdilla, ei vielä hoksannut että liikkeestä tultaisiin suoraan sivulle. Yrittää kyllä, mutta jää armottomasti vinoon. Tähän siis lisätreeniä, vahvistetaan suoraan perusasentoon tuloa.

Hyppy; Tekee innolla, namualusta on ollut nyt viimeisllä kerroilla vaihtelevasti tyhjä tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Välillä taas alustalla on ollut namua. Olen naksutellut alustan koskemisen, kun se on tyhjä. Jää seisomaan hyvin esteen toiselle puolelle, lähes aina suoraan minua kohden. Olen siirtynyt viereen ja vapauttanut seisomisesta. Tämä liike myös ihan OK mallilla.

Elikkäs summa summarum. Aikaan nähden mitä olemme Paavon kanssa vasta treenanneet, ollaan edistytty ihan hyvin. Toki valmiita ei olla lähelläkään, koska esim. muiden koirien kanssa paikkamakuuta ei olla harjoiteltu pätkääkään, mitä nyt Ojangossa, mutta ei niin että toinen koira olisi ollut sen n. 2 m päässä. Täytyykin katsoa jos Eevan tai Sannan treenatessa omia koiriaan voitasiin tulla kökkimään kentän laidalle paikkamakuuta. Luoksepäästävyydestä en tässä vaiheessa ole huolissani, jos näyttelykehässä ei tuomariin reagoinut sen kummemmin, niin miksi sitten tokossa ja onhan Pavella niin ihastuttava luonne  hih.

Sitten Väiskin touhuilut. Väiskin kanssa ollaan keskitytty unohtamaan se järjetön haukkuminen pimeällä.. noh tässä ollaan onnistuttu ja ei olla onnistuttu. Onnistuttu siinä määrin, kun haukku alkaa (vastassa siis ei tarvitse olla ketään tai mitään) ja Väiski hiljenee, tulee kutsuta luokse ja jo ilman kutsumistakin tarjoaa luoksetuloa. Epäonnistuttu siinä määrin, että haukkuminen ei ole hävinnyt minnekään.. Olen ollut täysin huomioimatta Väiskiä silloin kun haukku alkaa, jatkanut kävelyä tai jos Väiski hävinnyt näkyvistä, jäänyt paikoilleni. Palkannut luoksetulosta ja touhuttu hetki esim. kepin kanssa jotta haukkuminen unohtuisi. En yksinkertaisesti pidä siitä että Väiski haukkuu! Toisinaan haukusta kuulee, että on sellaista no mie vähän tässä puhisen aikani kuluksi, mutta toisinaan se on tosissaan haukkumista. Äänestä kuulee, että se pelkää tai yrittää varoittaa. Mie olen edelleen aivan kysymysmerkkinä tämän ongelman kanssa, jos sitä piru pelottaa niin juoksis mieluummin häntä koipien välissä mamman tykö eikä alkas vouskuttamaan kun mikäkin vahtikoira.. argh. Noh, ei kai tämän nyt ihan ongelmatonta pidäkään olla, mutta minusta alkaa tuntumaan että tuo haukkuminen ei häviä. Pimeää aikaa on vielä niin paljon jäljellä, että haukusta saattaa jäädä ikuinen riesa. Saas nähdä mitä keksii sitten keväällä / kesällä kun on valosaa ja ihmiset alkavat liikkumaan enemmän luonnossa. Liittyen tuohon ihmisten vastaan tuloon viel. Tässä asiassa ollaan edistytty kadulla todella hyvin. Väiski hakee kontaktin jo itsenäisesti ihmisen / koirakon tullessa vastaan. Tähän olen tyytyväinen, nähtäväksi jää siirtyykö tämä sitten tuonne metsään kun valoa alkaa taasen olemaan... Palkannut olen joka kerta ruhtinaallisesti kun hakeutuu kontaktiin vierelle ihmisen tai koirakon tullessa vastaan.

No sitten tokoilut;

Paikkamakuu; Menee hyvin käskystä maahan, sitä nopeammin mitä korkeammalla vire on. Tämähän oli alkuun pienoinen ongelma, kun Väiski oli maaten menossa hirmuisen hidas, asettautui oikein paikalleen mutta äärettömän hitaasti. Jää hyvin paikalleen, ei valu lonkalle. Matka vasta n. 10 m max ja muuten kaikkea siltä väliltä. Palkannut tassujen väliin ja vapauttanut maasta. Tämä liike ihan OK, aikaa ja välimatkaa aletaan seuraavaksi pikku hiljaa kasvattamaan.

Seuraaminen; Apuna edelleen patukka leuan alla tai kainalossa. Tässä liikkeessä otettu paljon vain liikkeelle lähtöjä. Alkuunsa ongelmana oli, että Väiskin kontakti katosi juurikin liikkeelle lähdössä. Liikkeellelähdöt ovat nyt OK, kontakti pysyy ja muutaman askeleen seuraamisia on otettu. Ei vielä pitkää matkaa. Väiski tarjoaa kontaktia sivulla myös lenkillä olessa oikein hienosti, palkkannut olen tästä aina. Tämä liike on vielä alkutekijöissään. Käännöksiä ollaan harjoiteltu perusasennosta kääntymisillä. Näissä kontakti pysyy hyvin, jännää sinällään, koska käännöksissähän "lähdetään liikkeelle" myös? Ei tajua kyllä vielä kaikkea, mutta eikai se ole tarkoituskaan.

Liikkeestä seisominen; Pysäytys on vielä aika vahva, mutta jää oikein hienosti paikoilleen ja pysyy liikkumatta. Tässä liikkeessä lähdetään häivyttämään käsiohjausta seuraavaksi. Liikkeestä seisominen on otettu ns. lennosta eli tähän ei olla vielä yhdistetty perusasennosta liikkeelle lähtöä, koska se muutenkin on ollut sen verran epävarma. Näiden hiomista jatketaan.

Liikkeestä maahanmeno; Tässä ollaan vielä ihan alkutekijöissä. Käsiohjauksella mennään, nyt kun tarkemmin ajattelen on tämän liikkeen harjoittelu kyllä jäänyt vähemmälle kuin esim liikkeestä seisomisen. Tämän viikon treenisuunnitelmassa painotetaankin tämän liikkeen harjoitteluun. Tehdään olohuoneessa, joten märkä maa ei ainakaan ole esteenä.

Luoksetulo; Matka vaihdellut metristä n. 8 m. Tulee hyvin luo, mutta tarvitsee pienen ohjauksen, että löytää sivulle. Kohta hakee jo itsenäisesti oikean paikan. Tämä liike ok!

Hyppy; Edeltävän kirjoituksen ongelmat hypyn suhteen ovat taasen taaksejääneet eli hyppy mennään niin kuin ennenkin. Innolla hyppää ja jää käskystä seisomaan aidan toisella puolelle. Jää melko suoraan, olen mennyt viereen ja vapauttanut seisomasta. Tämä liike myös ok!

Väiski on ehkä vielä vähän pihalla näiden treenailujen suhteen. Ihan innolla se tekee, mutta näyttää vähän siltä, että ei se vielä oikein tajua mitä _oikeasti_ tehdään. Mutta juu, yhdessä touhuaminen on molempien mielestä mukavaa ja mikäs sen parempaa!

Ai niin, meikäläinen keihästi itsensä hedelmäveitsellä kämmenestä, joten treenaamisessa on käytetty nyt palkkaukseen oikeaa kättä. Ihan hyvä pakkovaihtelu, huomattavasti on lisännyt mielenkiintoa molemmissa pojissa. Tekee muuten kipeää ja pitkään, joten en suosittele keihästämään kämmentä hedelmäveitsellä!  Omistajan puolelta tällä viikolla käydään moikkaamassa entistä työkaveria piparitalkoiden merkeissä. Tulispa jo lunta.. tää harmaan ankea keli riittää jo!