Aivan mahtavat aamut ollut tällä viikolla ulkoilla, pakkasta -5 astetta ja pojat on puhtaita kun tulee aamulenkiltä kotiin. Eilen iltalenkillä metsässä "tuoksui" talvi ja pakkanen, Pavella se ainakin meni nenään ja sitä aivastutti! Raikas on ilma ollut ulkona ja nyt myös sisällä. Vaihdoin tuossa jokunen aika sitten Väiskin ruoan Acanasta Jahti & Vahti kana-riisiin. Muonaa upposi hyvin ilman ikäviä ilmavaivoja melkein koko 15 kg:n säkillinen, kunnes peräpää alkoi taasen paukuttamaan varsin mielenkiintoisia tuoksuja. Hetken siinä pähkäilin ja kyselin herkkävatsaisten koirien nappuloiden perään, mutta kun en ole eläissäni koirilleni (Väiskiä lukuun ottamatta) nappuloita syöttänyt, niin olin ihan pihalla. Ziljoona eri vaihtoehtoa ja ziljoona erihintaista vaihtoehtoa, keksi niistä nyt sitten omalle koiralle se sopiva. Pähkäilin hetken ja päätin koettaa vielä raakaa Väiskin kanssa. Pave on syönyt 5 kk asti allergian takia raakaa, niin jonkunlainen tuntuma ruokintatapaan on tässä vuosien varrella tullut, joten uskaltauduin kokeilemaan. Viimeksihän kokeilu tökkäsi Väiskin mielipiteeseen kasvismixistä, se oli ällöintä mitä herra V oli koskaan joutunut maistamaan ja siihen loppui se kokeilu. Toki olisinhan voinut syöttää Väiskiä noin 3 päivän välein, kun sille tuli niin nälkä että nassuun upposi mikä vaan, mutta koin että se ei ehkä ole viisasta.

Niinpä herra V ja P ovat siis molemmat raa’alla ruoalla nykyiseltään. Väiskin kanssa on menty kohta kuukauden päivät raakaruoalla ja hyvin on maistunut. Olin äimän käkenä ensimmäisenä aamuna kun Väiski veteli aamumixin parempiin suihin alta aikayksikön. Aloitin kokeilun Väiskin kanssa hirssi-tattari-ohra-riisisuurimo puurolla, johon lisäsin porkkanaraastetta ja uuniin paistumaan. Ensimmäinen raakaravintoaamuruoka sisälsi siis oheista puuroa höystettynä sika-nautajauhelihalla ja broilerin sisäelimillä (MurrenMurkina). Reilu ruokalusikallinen pellavansiemen öljyä ja aamuruoka oli valmis. Melkein kädet hikosi ja vatsa meni sekaisin kun tarjosin ruoan Väiskille. Hyvin söi ja sain huokaista helpotuksesta, sillä alku oli hyvin lupaava! Noin viikon ajan mentiin aamuisin puurolla, loppu viikosta lisäsin puuron sekaan kasvismixiä (kurkku-salaatti-banaani). Lisäys ei aiheuttanut mitään mietiskelyjä kupilla, joten puuro vaihdettiin puhtaaseen kasvismixiin. Tällä hetkellä Väiski syö raakaa noin 3 % painostaan eli noin 920 g päivässä, suhteella 40 / 60. Väiskin ruokinta koostuu tällä hetkellä seuraavista raaka-aineista:
 
Liha-kasvismix aamuisin, noin 370 g
  • 200 g lihaa tai sisäelimiä (vaihdellen possun palaliha, sika-nautajauheliha, sian sisäelinseos, broilerin sisäelinseos, jauhettu lohi)
  • 170 g kasvismix (tällä hetkellä kurkku-banaani-salaatti-porkkana, lisäksi vaihdellen kukka- ja parsakaali, kesäkurpitsa, sienet ja erilaiset marjat, mitä nyt sattuu jääkaapista vihanneksia löytymään)
  • Reilu ruokalusikallinen öljyä (vaihdellen kylmäpuristettu rypsiöljy, pellavansiemenöljy, auringonkukkaöljy ja kuureina kalaöljyä)
Lisäksi Väiski (ja Paavo myös) saa mixin sekaan kaksi kertaa viikossa kananmunan kuorineen sekä kuuriluontoisesti valkosipulia ja merilevää. Sisäelimiä annan kerran viikossa niin, että mixin lihaosuus on kokonaan sisäelimiä. Jauhettua lohta saa pari kertaa viikossa.
 
Lihaisat luut iltaisin, noin 550 g
  • Broilerin ja kalkkunan siivet, broilerin kaula ja ranka, possun rintaluut tai possun kylkirimpsut.

Ruoka uppoaa todella hyvin ja olen erittäin tyytyväinen Väiskin syömiseen tällä hetkellä. Ei tietoakaan paukutteluista ja vatsa toimii. Kakan määrä on vähentynyt ja tavaraa tulee säännöllisesti kaksi kertaa päivässä ja on ns. papanaa.
Pave syö muutoin samoin, 3 % painostaan eli noin 600 g päivässä, suhteella 40 / 60. Paavon ruokavalioon ei kuulu ns. sorkkaeläinten lihat tai lihaisat luut allergian takia, mutta ihan kivasti vaihtelua saa aikaan broilerin sisäelimillä, lohella, ja kalkkunan jauhelihalla, sekä toisinaan voi antaa pieniä määriä poron lihaa. Broilerin ja kalkkunan luut (siivet, kaulat ja rangat) ovat pääsääntöisesti Paavon lihaisia luita. Silloin tällöin voin antaa esim. lampaan kylkeä, ei aiheuta pieninä määrinä kutinaa. Pojat syövät hyvin samantyyppisesti, kasvismixin ja lihat/sisäelimet ovat samoja, joten helpottaa ruokintaa siltä osin kovasti.
 
Eilinen kauppareissu MurrenMurkinaan toi taas poikien seuraavan noin puolentoista kuukauden sapuskat pakastimeen.
 
  • Broilerin siivet n. 8,5 kg
  • Broilerin ranka n. 10 kg
  • Kalkkunan siivet n. 5 kg
  • Possun rinta- ja kylkiluut n. 10 kg
  • Possun palaliha n. 5 kg
  • Broilerin jauheliha n. 10 kg
  • Broilerin sisäelinseos n. 3 kg
  • Possun sisäelinseos n. 3 kg
  • Jauhettu lohi n. 5 kg
  • Nauta-sika jauheliha n. 10 kg
  • Naudan lihainen rasva n. 5 kg
  • Vasikan kuivatettu kieli (herkkupaloja)
Hintaa reissulle tuli noin 150 €. Jos suhteuttaa sen kahden koiran laadukkaaseen (?) nappularuokaan, ei raakaruokinta minun mielestä nyt niin kallista ole. Toki voisin päästä himppusen edullisemminkin, jos ei tarvitsisi Paavon allergian vuoksi broileria ja kalkkunaa ostaa, ne ovat aika hintavia esim. nautaan ja possuun verrattuna. Tästä hinnasta puuttuu kuitenkin kasvikset ja vihannekset sekä päivittäin annettavat. Talviaikaan kasviksille tulee hintaa vähän enemmän kun kesällä. Kesällä käytän hyväksi meidän isäpappaa, joka kalastaa. Jos tulee ns. ylimääräistä, keitetään ja laitetaan soossiksi ruotoineen päineen, jolloin kalaa ei tarvitse ostaa kaupasta. Myös metsän antimia, puolukoita, mustikoita tai sieniä sujautetaan välillä poikien mixin sekaan.

Viime viikko treenittiin taas ahkerasti, oikeastaa ei mitään uutta auringon alla. Agi kisat lähestyvät taas, samoin Välimäen koulutuspäivä hallilla. Tekemistä riittää ja viikot hujahtelevat vain suit sait sukkelaan ohi. Kohta on joulu . Alla Väiskin kanssa treenailemassa hallilla viime viikolta, palkkana patukka ja narupallot toimivat täysin, makupalatkin menevät juu, mutta eivät sytytä herraa hommiin niin hyvin!

* lisäksi tänään sain vahvistuksen, että olen suorittanyt hyväksytysti Kennelliiton MH-luonnekuvauskoulutuksen B-toimihenkilön koulutuksen. Eikun aaveilemaan siis.. jos metsään tahdot mennä nyt niin takuulla yllätyt..