Tänään oli synkkä syksyinen päivä, ei kirkastunut koko päivänä. Oikea koiran ilma . No ei se meitä haitannut, tosin ei varsinaisesti tehty mitään järkevää tänään ja tämä johtui täysin minun laiskuudestani, ilma oli niin ällö, että ei huvittanut. Suunnattiin kuitenkin ulos ensin yhdessä ja sitten erikseen. Väinön kanssa aloitettiin harjoittelemaan pilkkopimeässä luoksetuloa, kun tulee vieras ihminen vastaan. Väinö on alkanut haukkumaan vastaan tulevaa ihmistä pimeällä esim. metsässä tai pellolla. Kaduilla tai kävelyteillä tätä ongelmaa ei ole, olipa kuinka pimeää tai hämärää tahansa. Muutenkin lenkkeiltäessa ei reagoi vastaan tuleviin ihmisiin valoisalla, tämä ongelma ilmeni nyt kun illat alkoivat pimetä. Otettiin Sanna avustajaksi. Kierrettiin takapihalta alkavalle golf kentälle eri kautta ja tehtiin 3 ohitusharjoitusta n. 10 m päästä toisistamme. Minulla oli Väiski liinassa, joten pystyin helposti varmistamaan luoksetulon kun haukku alkaa. Huolestuin tästä siksi, koska haukku on mielestäni pelkohaukkua, joka varmasti kuulostaa pelottavalta vastaan tulevasta ihmisestä jos ei ymmärrä, että toinen pelkää. Lisäksi, Väiskiin ei saa mitään kontaktia kun tuo haukku alkaa eli luoksetulokäsky ei tehoa.

Ensimmäisellä ohituksella Väiski vetäisi ihan yli eli haukkui ihan tosissaan, annoin luoksetulokäskyn ja pakotteen liinalla kun ei muuten mennyt perille. Palkkasin ruhtinaallisesti kun otti kontaktin minuun eli tässä tapauksessa tuli vierelle ja lopetti haukun. Palkkasin useasti, vaikka ihminen oli vielä näköpiirissä. Yritti haukahdella ja oli selvästi jännittynyt, mutta reagoi käskyyn. Toinen ja kolmas kerta oli parempia. Kolmannella kerralla riitti jo luoksetulokäsky vaikka haukku oli päällä, en tarvinnut käyttää liinaa vaan Väinö tuli kutsusta vierelle ja taas palkkasin ruhtinaallisesti. Neljännellä kerralla käytiin sitten moikkaamassa Sannaa, aloitettiin juttelemaan jo hyvissä ajoin, vielä Väinö alkoi haukkumaan ja epäröi Sannan lähestyessä. Rahoittui kuitenkin kun huomasi, että tuttu ihminenhän se siinä. Summa summarum, ihan hyvä alku. Tästä jatketaan harjoittelua seuraavan kahden viikon (tai niin kauan kun tarve) ajan, tavoitteena, että liinaa ei enää tarvita ja käsky menee perille ensimmäisellä. Toki siinä sivussa toivon, että myös haukkuminen jää pois sen myötä, että alkaa luottamaan myös pimeällä minuun ja huomaa että ei tarvitse pelätä. Että tällaista. Kaikkea sitä tuleekin eteen, mutta elämä pysyy kyllä mielenkiintoisena .

Seuraavaksi oli vuorossa Paavo. Paavon kanssa käppäiltiin pitkin katuja ja otettiin kontaktiharjoituksia siinä samalla. Mentiin Niipperin koulun pihaan treenaamaan "salaa" näyttelyseisotuksta ja -juoksua. Paavon kanssahan näitä ei olla koskaan treenattu, mutta nyt iski kipinä, että Paavon voisi käyttää edes sen kerran kehässä ja kuulla minkä tyyppinen se on. Tampereella olisi 6.12 ryhmänäyttely, johon viimeineni ilmoittautuminen on 9.11. Treenattiin namialustan kanssa seisotusta ja nätisti seisoikin, vielä pitää päästä treenaamaan peilin kanssa. Näyttelyjuoksu meni yllättävän hyvin, nätisti ravasi hihnassa. Hihna kaulalla korvien takan ei näyttänyt häiritsevän. Nyt haetaan häiriötä seisotukseen eli esim. tänään agitreenien päätteeksi tehdään muutama seisotus ja juoksu vaikkapa Waden kanssa jos Sanna ehtii. Lisäksi pitää treenata hampaiden näyttöä ja takapään kopelointia. Hassu koiruus tuo Paavo on, intopiukassa touhuaa vaikkei sillä ole aavistustakaan minne olen sen viemässä.

Kun pääsin kotiin, aloin tekemään Paavon kasvismixiä.

Aineksina tällä kertaa; 1 kerä jäävuorisalaattia, 1 parsakaali, 3 kpl omenoita, 4 kpl banaania, 1 keskikokoinen kesäkurpitsa, 3 kpl herkkusieniä, 2 yksikyntistä valkosipulia, ½ lanttu, 5 kpl munia kuorineen ja 2 kpl kurkkua. Käytössä minulla on OBH Nordican tehosekoitin tai mixeri, miksi sitä nyt haluaa sanoa. Kone soseuttaa mielestäni tarpeeksi tehokkaasti, ennen minulla oli käytössä sauvasekoitin, joten siihen verrattuna parannusta on tapahtunut. Tässä lopputulos 8 pussia mixiä 300 g per pussi eli reilun kahden viikon tarpeisiin. Minulla ei ole tällä hetkellä paljoakaan tilaa pakkasessa, joten isompaa satsia ei nyt pystynyt tekemään. Kävin lauantaina "shoppailemassa" Murren Murkinassa Pukinmäessä (linkki sivulaatikossa) ja mukaan tarttui Paavolle ruokaa. Ostan yleensä n. 1 ½ - 2 kk lihat ja lihaluut kerralla (en edes kehtaa kertoa paljonko rahaa tähän uppoaa). Ostan myös vaihtelun vuoksi valmista kanakasvismixiä, kun esim. reissuun on helpompi ottaa valmista mukaan kun kuljettaa montaa eri pussukkaa mukana. Mixin tekeminen on jossain määrin todella rentouttavaa, en tiedä miksi, mutta minusta sitä on hauska tehdä . Pojat tykkäävät molemmat;

Niin, siis Paavohan on allerginen tapaus. Oireet alkoivat Paavon ollessa n. 5 kk. Kieltolistalla ovat nappulat yleisesti, ei väliä onko hypoallergista eläinlääkäriruokaa tai allergisille tarkoitettua eläinkaupan ruokaa, rapsutus ja iho-ongelmat tulevat joka kerta. Tästä olen tullut siihen johtopäätökseen, että nappuloissa allergian aiheuttaja on varastopunkki tai jotkut lisä- / säilöntäaineet. Lisäksi oireita aiheuttaa lihoista possu, nauta, poro, hirvi ja lammas (näitä neljää viimeisintä voi antaa silloin tällöin, aiheuttavat lievemmin kutinaa). Lisäksi maissi ja riisi aiheuttavat kutinaa. Paavon on siis toisin sanoen raakaruokinnalla eli barffauksella, tällaisella ruokavaliolla oireet ovat pysyneet kurissa, toki jonkin verran rapsuttelee edelleen. Paavon ruokavalio koostuu pääsääntöisesti broilerin lihasta ja kasvismixistä (vihannekset ja hedelmät vaihtelevat) sekä lihaisista luista = broiskun siivistä, kalkkunan kauloista ja broiskun rangoista. Toisinaan saa lampaan tai hirven lihaisia luita, harvemmin poroa. Paavo syö tällä hetkellä 3 % painostaan, josta 40 %  kanakasvismixiä (n. 280 g suhteella 50 kasviksia / 50 lihaa)ja 60 % lihaisia luita per päivä. Lisäksi lorautan mixin sekaan joka päivä vaihtelevasti pellavansiemen-, lohi-, rypsi- tai auringokukkaöljyä. Jos en ole laittanut kasvismixiin munia kuorineen, saa Paavo n. 2 krt viikossa yhden munan kuorineen mixin sekaan. Toisinaan olen lisännyt kalkki - vitamiini jauhetta purkista, mutta harvemmin. Paavo saa Cartivet -lisäravinnetta niveliin ja erityisesti lonkkiin, koska omaa allergian lisäksi D-lonkat. Näillä mennään ja mielestäni Paavo voi hyvin ja turkki on hyvässä kunnossa. Sitä, kuinka paljon pentuajan barffauksella ja kortisonikuurilla on tekemisät noiden lonkkien kanssa, olen miettinyt pääni puhki ja syytän niistä jonkin verran itseäni. Joo ja tiedän, että ei pelkästään ruokinnalla ole vaikutusta luuston kehitykseen, mutta kyllä sillä varmasti jokin vaikutus on ollut... sitä voikin miettiä koko loppuelämän, ei ne siitä ainakaan paremmaksi muutu. Täysillä täällä mennään silti, niin pitkään kun Paavon terveys kestää.